Arestaţi pentru fraude informatice. Unul dintre inculpaţi a fost prins la Iaşi

Arestaţi pentru fraude informatice. Unul dintre inculpaţi a fost prins la Iaşi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galați, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) din Galați au desfășurat o acțiune în vederea distrugerii unei rețele de criminalitate care acționează în vederea compromiterii ATM-urilor, obținerii datelor de pe carduri și fraudării cărților de credit.
 
În cadrul acțiunii, anchetatorii l-au depistat pe inculpatul Cătălin Ciobîrcă, pe Aeroportul Internațional Iași, în timp ce se îmbarca pe o linie aeriană cu destinația intermediară Madrid - Spania, urmărind apoi să ajungă în Lima - Peru. În pachetul de călătorie al bărbatului, delimitat, au fost descoperite echipamente de tăiere, tăblițe destinate montării la fantele de introducere a cardurilor, camere video miniaturale destinate capturării codurilor PIN și alte ansambluri electronice destinate compromiterii ATM-urilor.
 
În același timp, anchetatorii au efectuat cinci percheziții domiciliate (trei percheziții pe raza municipiului Galați, o percheziție pe raza municipiului Iași și o percheziție pe raza municipiului Vaslui), ocazie cu care au fost identificate alte echipamente destinate compromiterii ATM-urilor și fraudării cărților de credit, precum şi carduri bancare de credit/debit emise de instituții bancare rezidente în Franța, Statele Unite ale Americii, Irlanda, Japonia și Israel. De asemenea, au fost identificate și ridicate mai multe sisteme informatice și medii de stocare a datelor informatice.
 
Procurorii DIICOT Galați susțin că au probe și indicii rezonabile cu privire la faptul că inculpații Cătălin Ciobîrcă și Marian Iancu, acționând în cadrul unei rețele de crimă organizată, în perioada 25 septembrie - 15 noiembrie 2017, au deținut și utilizat dispozitive hardware concepute și adaptate în scopul accesării ilegale a unui ATM, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor electronice de plată, prin înscrierea pe carduri a datelor obținute ilicit prin scanare.
 
Cei doi bărbați au fost reținuți de procurorii DIICOT, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore. Ulterior, judecătorii au dispus arestarea preventivă, pentru o durată de 30 de zile, a celor doi.
 
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași, a lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași - Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Iași și Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Citit 3758 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2017 12:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.